Events Word lid

sluiten

Juiste ledverlichting laat mens, dier en plant extra renderen

Tekst: Willem de Volder

terug naar alle artikelen

image

Hollandse aardbeien een-jaar-rond kweken? Koeien die zich prettiger voelen in de stal? Werknemers die minder vermoeid worden op hun werkplek? Ouderen die zich prettiger voelen in hun woonomgeving? Bij Ronald Gronsveld en zijn Rofianda-team zijn die uitdagingen in vertrouwde handen met hoogwaardige led-verlichting.

Wereldwijd richt het Tilburgse bedrijf Rofianda zich op, vaak complexe, lichtvraagstukken in de  agrarische- en tuinbouwsector, maar ook bij bedrijven en in de zorg profiteren ze van de expertise van het bedrijf. Ronald is bioprocestechnoloog. Vanuit die professie houdt hij zich al vele jaren bezig met licht- en klimaatsystemen. Denk aan de laboratorium- en cleanroomsector en klimaatkamers. Maar ook kassen, stallen en utiliteitsbouw worden door Rofianda verrijkt met innovatieve ledlichttoepassing. Als hij enkele opdrachtgevers noemt, blijkt dat er vanuit Tilburg aardig wat kwaliteit met kwaliteit in het juiste ledlicht wordt gezet, van Fuji tot IFF in Tilburg en van de RAI in Amsterdam, de PI Vught en Ahoy in Rotterdam tot het uitlichten van de Boeings op Schiphol. Ook parkeergarages vragen om hoogwaardige ledverlichting, weet Ronald. Het resultaat is onder meer te ervaren in Den Bosch en in Tilburg (Mercure).

Ronald put uit decennia lange ervaring. Na gewerkt te hebben voor onder meer een Japans, Nederlands en Amerikaans concern vond hij in 2008 de tijd rijp om met Rofianda te starten. Detail: in de bedrijfsnaam zitten de voornamen van de familie opgesloten: Ronald, Fiona, Anouk en Daphne. Bij elke toepassing leidt eigen expertise naar een passende led-oplossing voor de uiteenlopende lichtvraagstukken. “We ontwikkelen in overleg met de opdrachtgever, dragen passende oplossingen aan en laten die produceren in China”, geeft hij inzicht in het traject dat Rofianda bewandelt. Het draagvlak en ook een verklaring voor het succesvol ondernemen, is het verlagen van foutmarges zonder concessies te doen aan functionaliteit en ergonomie. Dat alles met biologie in het achterhoofd. Zijn achtergrond blijft immers als een rode draad de toon zetten in alle ontwikkelingen.

"Er zijn vierduizend soorten tomaten en ze vragen allemaal een eigen lichtregime"

In de spreek/vergaderkamer in zijn pand aan de Herastraat is er door een compacte proefopstelling geen ontkomen aan de toepassing van led in de tuinbouw. “Er zijn vierduizend soorten tomaten en ze vragen allemaal een eigen lichtregime. Zulke regimes zijn er bijvoorbeeld ook voor andere groenten en kruiden.” Daarmee onderstreept Ronald over de volle breedte de complexiteit van de tuinbouw en het ledmaatwerk dat Rofianda levert. Het ultieme doel: ‘een zonlichtlamp produceren’. Hij deed voor het bereiken van die techniek wel een beroep op de kennis die rondwaart in universiteiten. “Dat krijg ik niet ‘alleen’ voor elkaar. Dat vraagt een grootse aanpak anders is het niet haalbaar.”

Ronald weet dat in april/mei het mooiste licht op ons en de fauna en flora neerdaalt. “Wanneer dat kunstmatig wordt bereikt, is uren meer productie, lees groei, haalbaar.” Met de vergaarde kennis ging hij naar China “Wij hebben de kennis en jullie maken het!” In samenspraak met Seoul semiconductor werden grote stappen gezet. “In 2018 hadden we de engineerings samples. En een maand later werd de lamp geproduceerd: goed voor een zonnespectrum van 94 procent. “Bijna perfect”, lacht de ondernemer. Hij scoorde er een led-innovatieprijs mee en oogstte serieuze interesse vanuit Nieuw-Zeeland tot Rusland. Niet alleen in de tuinbouw vindt de toepassing zijn weg maar ook op zorgpleinen, in controlekamers en industriële gebouwen. Ook AluChemie en Zorgplein Maaswaarden doen hun voordeel met de ledtoepassing. Verbeteren staat volgens Ronald in de toepassing centraal. Of dat het welzijn van een mens (industrie, onderwijs), een dier (koeien, varkens, paarden) of een plant (aardbeien, bloemen) betreft, dat is Rofianda gelijk.

Tags

delen

Ook interessant

Capi Europe Made in Tilburg
Toen Toine van de Ven in 1997 begon met het maken van betonnen ornamenten, zat het gigantische bedrijfspand dat hij vorig jaar met Capi Europe in gebruik nam nog niet in de planning. Hij was er niet zo mee bezig.
Natuurlijk circulair! What else?
Is dit geen nieuwe, dan? Die vraag krijgen Juliette van der Lippe en haar broer Wim in ‘t Veen van Jetchair regelmatig als ze hun bureaustoelen afleveren. Nee dus!
SOP! de schoonste autowasstraat van Tilburg
Autowassen een vervelend klusje? Niet bij SOP! Autowas. De hypermoderne wasstraat is speciaal ingericht voor jouw gemak en houdt niet alleen je auto schoon – van binnen en van buiten – maar ook het milieu.
Ecocem draagt steentje bij aan terugdringen CO2-uitstoot
Ecocem is sinds lange tijd pionier en marktleider op het gebied van milieuvriendelijk cement op basis van gemalen hoogovenslakken, een restproduct uit de staalindustrie. Het bedrijf in Moerdijk levert daarmee een serieuze bijdrage aan het terugdringen van CO2-uitstoot.